tisdag 23 april 2013

Böcker om böcker - grand final

Ja, så har vi då kommit till slutet i läsutmaningen böcker om böcker som har pågått sedan första oktober. Några tappra bokbloggare har varit med hela vägen - nästan hela "orginaluppsättningen" går i mål idag på världsbokdagen. Det har varit väldigt roligt att moderera utmaningen och samla allas läsupplevelser.

Här kommer de böcker vi läst i april





Bloggbohemen gav upp boken Nej, jag vill inte gå med i en bokcirkel (Virginia Ironside) och stiftade istället bekantskap med Roald Dahls bok- och biblioteksälskande Matilda. En varm berättelse med tidlös humor där de flesta bokmalar nog känner igen sig.








Bokhyllan i pepparkakshuset satsade på omläsning av en älskad favorit. Vilken? Boktjuven av Markus Zusak som någon GALEN människa hade lämnat till en loppis. Tur att någon räddade denna starka berättelse om kärlek till böcker. En bok med en oväntad berättare.










Bokföring enligt Monika har läst en bok som inte liknar någon annan och som gör att man måste lägga allt logik som har med tid och rum åt sidan. Det är förstås Himmel över London av Håkan Nesser. Kanske är det en deckare. Kanske en kärlekshistoria. Eller en spiontriller. Hursomhelst så är den briljant, säger Monika.









 


Den här utmaningen hade nog inte varit komplett om ingen hade läst En historia om läsning av Alberto Manguel. Tur att Violens boksida gjorde det! "En bok om böcker, om att läsa böcker, om böckers historia, om böcker att stjäla. [...] En bok att njuta långsamt, att spara och återvända till!"









Mimmimaries böcker har bloggar en repris. Tyvärr ingen favorit. Men å andra sidan så är det väl helt OK att varna för böcker också. För det är precis vas Mimmimarie gör för boken Fallet med de försvunna böckerna av Ian Sansom. En usel och stereotyp bok sägen Mimmimarie som inte ser humorn i att läsa om "en förläst vegetarian i brun kostym som tvingas att bo i ett hönshus".







The Stolen Blue av Judith van Gieson är ännu en bok med en bibliotekariedetektiv i huvudrollen som Flickan och böckerna har hittat. Men det är inte bara en spännande detektivhistoria om en försvunnen bok, utan en berättelse med mycket bokkärlek och om böckers relativa värde.









Själv avslutade jag med att läsa Drömbokhandeln av Laurence Cossé. Och med att bli förälskad. I boken, i karaktärerna och i stämningen. För mig var det den ultimata boken om böcker.












Sisådär ja, det var månadens sammanställning. Stort tack till er alla!

Jag återkommer lite senare ikväll med en sammanfattning och  - så klart - vinnaren av bokpaketet!


6 kommentarer:

  1. Tack för den här utmaningen! Så intressanta böcker var det länge sen jag läste och det tack vare dig!
    Och många boktips!

    SvaraRadera
  2. Tack för de fina orden - så roligt att du känner så!

    SvaraRadera
  3. Det var verkligen en helt fantastisk läsning. Två böcker som jag tänkt att jag aldrig skulle läsa blev lästa och älskade :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack :)
      Det här härligt när man kan få nya läsupplevelser!

      Radera
  4. Drömbokhandeln tycker var bara eländes elände...

    SvaraRadera